Чистка і установка чока, живучи у вік просунутих технологій з різними джерелами інформації не повинна лякати свою проблемністю, але все одно ця вигадана проблема періодично відвертає незміцнілі уми початківців від користування даром сучасних збройових напрацювань.Так чи є труднощі в чищенні чока? Однозначно ,ні. Повторюся, що чоки є продуктом еволюційної думки американських збройових компаній протяжністю в століття і за це сторіччя вони зробили їх максимально зручними як для установки, так і для їх очищення.Європейська стендова культура поки ще не повністю перейшла на використання компенсаторів, на відміну від того ж США, де його можна спостерігати на 4 з 5 рушниць. Засмічення компенсатора це наслідок його правильної роботи. Адже основним матеріалом засмічення є пластик з контейнерів. Чистити компенсатори правильно і потрібно,хоча слабке засмічення абсолютно не вплине на їх роботу. Далі підемо поетапно і тезисно по всьому процесу від початку до кінця.

  • Вкручувати і викручувати чок можна без всяких додаткових ключів. Використання ударного високотемпературного мастила дозволяє надійно утримувати чок без прикипання.
  • Після вилучення чоків протріть їх сухою ганчіркою або серветкою. 
  • Після ,використовуйте йоржик, що отримав в народі цікаву назву "Турецька голова" ,прикріпивши його до штіва ,можна в принципі автоматизувати процес за допомогою крутного електроінструменту (робимо елементарний йоржик).

  • Далі використовуємо розчинювальне мастило,наприклад,XADO збройове для чищення (ціна питання 100 грн з хвостиком).
  • Ми залишаємо чок на 15-20 хвилин, по можливості, навіть якщо він постоїть хвилину, цього буде досить ,просто потрібно трохи більше зусиль.
  • Далі спеціальною щіткою по металу проходимося по зовнішній поверхні. Щітку можна замінити простою металевою ватою для обробки кухонного начиння.

  • Після того використовуємо ударне мастило STM (ударне, високотемпературне, що не плавиться мастило, завдання якого уникнути прикипання)нанести його на різьбу.Мастило раджу не шкодувати і наносити рясно (так як проблема мертвого клина чока буває виключно через незнання).

  • Мастило так само виступає герметиком  та не пропускає конденсат під час різких змін температур і подальшої корозії,( наприклад ,при тривалій стрільбі в прохолодному місці, рушниця заноситься в тепле приміщення).
  • Перед вкручуванням чока бажано пройтися по стволу простою сухою ганчіркою (видалити старе мастило).

Весь процес займає 5-6 хвилин і його явно складно віднести до категорії "жахливих процедур". Користуйтеся чоками і нічого не бійтеся.