Все в полюванні любить символізм, з кожною деталлю мисливського екіпірування пов'язана не одна славна історія і мисливський ніж не став винятком. Під поняття мисливський ніж підходить майже всякий ніж, який мисливець застосовує під час полювання. Будь він великий, малий, складний або з фіксованим лезом, суть у можливості виконувати своє завдання. Мисливці новачки стикаються з проблемою при виборі ножа не через відсутність його у продажу, а через незнання, який саме ніж їм потрібен. Новачку на перший час потрібно зрозуміти для чого йому потрібен ніж. Якщо для обробки звіра, це перший вид, якщо для господарсько-побутових потреб це інший.

Цей екземпляр мало підходить для розбирання трофеїв. Але відмінно підходить для потреб стоянки. Зважаючи на велику вагу, ним і дрова можна рубати, але обробляти їм кабанчика, неможливо, він дуже важкий. Таких ножів безліч різновидів, відполірованих чи матових, у тактичній варіації з фальшлезвіями тощо.

Цей вид клинків підходить для кухонної роботи. Що-небудь підрізати, розкрити консерви. Для обробки все ще мало підходить, тому що має занадто товсту середину. Врізатись він буде гірше, ніж спеціалізовані ножі. Тому такий ніж хороший для табірної побутової роботи.

Клинок цього ножа набагато вужчий, в порівнянні з двома попередніми. Такий вид клинка різати буде на порядок краще, у ножа присутні контури очеревини на лезі по якому проводячи ви будете повністю контролювати свій різ.


Подібна форма черевця допускає стерпну проводку при свіжуванні, а вістря дає в потрібний момент зробити прокол у шкірі. На подібних клинках, як правило, є рекурва (специфічно увігнута частина кромки) яку реально застосовувати в момент зняття шкіри для проводки (провалюватиметься і на виході прорізатиметься).

Наступний ніж я радив би під кухню. Без розкриття банок, воно можливе, але не бажане. Силові навантаження по типу сколювання тріски, так само не підходять. Вузькість клинка при незграбному русі робить можливим його злам. Рукоятка у формі бочки, як у класичних скандинавських ножів.

Але все ж у які рамки повинен входити ніж для полювання щодо розділювання звіра? Насамперед мисливець повинен обмежитися невеликим лезом. Величезні леза створять більше проблем, ніж користі. Форма може бути довільна, кругла як на фото 2, рівна, але з звуженим кінцем, фото 3. Кінчик так само важливий, щоб у будь-якому довільному місці можна було зробити проріз у шкурі.

Існують і такі варіанти ножів універсалів з широким лезом з одного боку та шкірознімним гаком з іншого. Таким клинком зручно проводити і випадково зачепити очеревину їм досить складно. Окремо шкіряні гаки так само продаються. Подібні гаки іноді зустрічаються на верхній частині обуха ножа (їм ведеться у зворотний бік).

Яку рукоятку для ножа вибрати

Багато варіантів і матеріалів рукояток часто не дають зосередитися на головному. Дерев'яні рукоятки (горіх, бук, граб) хороші насамперед своєю натуральністю, вони набагато тепліші за свої штучні аналоги. Тактильно відчувається неймовірно порівняно з пластиком або композитними матеріалами.

До натуральних можна віднести і берестяні ручки у чистому чи комбінованому вигляді. У комбіновані іноді додають дерев'яні, шкіряні чи кістяні вставки. Але є суттєве, але, дерево, береста і шкіра схильні до збереження запахів і рідин, які на них потрапляють (жир, кров і тд). У результаті за натуральними ручками потрібен догляд.

Пластикова рукоятка чи композитна- універсальні. Пластик нічого не вбирає.

  • Жорсткість господарсько-побутового клинка має бути м'якою, тому що в outdoor умовах підточити такий клинок об камінь не вийде.
  • Табірно-кухонні ножі часто йдуть з нержавіючої сталі, оскільки середовище їх роботи вологе. У принципі нержавіюча сталь трохи гірше тримає заточування ніж вуглецева сталь, але для поставлених завдань її достатньо.
  • Для шкуроснімних ножів я б радив твердішу сталь, ту ж саму d2, дамаск. Твердість потрібна для утримання заточування під час розділки звіра, щоб кожні 5-10 хвилин не поправляти свій ніж мусатом. Ніж повинен працювати від початку до кінця. Якщо він кілька разів потребує заточування, то або поганий ніж, або підібраний неправильно.

Добірні ножі це специфічна тема, особливо вона специфічна для мисливців-початківців. Добірні ножі це як правило холодна зброя. У них спеціальні рукоятки, що запобігають травмам, потужні леза, наявність бойових упорів, а найголовніше це холодна зброя, з якою пов'язано дуже багато правил, не тільки в плані придбання, а й у плані носіння. Я б рекомендував обмежитися обробними та господарсько-побутовими варіантами.